top of page

Group

Public·16 members

Soaldescriptivetextpilihangandabesertakuncijawaban


Soal Descriptive Text Pilihan Ganda Beserta Kunci Jawaban




Descriptive text adalah jenis teks yang bertujuan untuk memberikan informasi tentang suatu objek, orang, tempat, atau hal lain secara rinci dan spesifik. Descriptive text biasanya memiliki dua bagian utama, yaitu identification dan description. Identification adalah bagian yang mengenalkan atau mengidentifikasi objek yang akan dideskripsikan. Description adalah bagian yang menjelaskan ciri-ciri, kualitas, atau karakteristik objek tersebut.


Berikut ini adalah beberapa contoh soal descriptive text pilihan ganda beserta kunci jawabannya. Soal-soal ini diambil dari berbagai sumber online yang membahas tentang descriptive text, seperti [Brilio], [Penaguru], dan [Dimensi Bahasa Inggris]. Bacalah teks-teks berikut dengan seksama dan jawablah pertanyaan-pertanyaan yang berkaitan dengan teks tersebut.


Download: https://8diaprinzpistpe.blogspot.com/?download=2w30aN


Contoh Soal 1




Bacalah teks berikut dan jawablah pertanyaan nomor 1 sampai 5.


The Great Pyramid of Giza is a huge pyramid built by the Ancient Egyptians. It stands near Cairo, Egypt. It is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain mostly intact. When it was built it was 146.5 meters (481 feet) tall. It was the tallest building in the world for over 3,800 years.



What is the type of the text above?


  • Recount



  • Narrative



  • Procedure



  • Descriptive



  • Report




Kunci jawaban: D


Pembahasan: Teks di atas adalah descriptive text karena memberikan informasi tentang piramida besar di Giza secara rinci dan spesifik.



What is the purpose of the text above?


  • To entertain the readers with a story about the pyramid.



  • To persuade the readers to visit the pyramid.



  • To explain how the pyramid was built.



  • To describe the features of the pyramid.



  • To inform the readers about the history of the pyramid.




Kunci jawaban: D


Pembahasan: Tujuan teks di atas adalah untuk mendeskripsikan ciri-ciri piramida tersebut, seperti ukuran, lokasi, usia, dan statusnya sebagai salah satu keajaiban dunia.



What is the identification part of the text above?


  • The Great Pyramid of Giza is a huge pyramid built by the Ancient Egyptians.



  • It stands near Cairo, Egypt.



  • It is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain mostly intact.



  • When it was built it was 146.5 meters (481 feet) tall.



  • It was the tallest building in the world for over 3,800 years.




Kunci jawaban: A


Pembahasan: Bagian identification adalah bagian yang mengenalkan atau mengidentifikasi objek yang akan dideskripsikan. Dalam teks di atas, bagian identification adalah kalimat pertama yang menyebutkan nama dan pembangun piramida tersebut.



What is the description part of the text above?


  • The Great Pyramid of Giza is a huge pyramid built by the Ancient Egyptians.



  • It stands near Cairo, Egypt.



  • It is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain mostly intact.



  • When it was built it was 146.5 meters (481 feet) tall.



  • All of the above except A.




Kunci jawaban: E


Pembahasan: Bagian description adalah bagian yang menjelaskan ciri-ciri, kualitas, atau karakteristik objek yang dideskripsikan. Dalam teks di atas, bagian description adalah semua kalimat setelah kalimat pertama yang menyebutkan lokasi, usia, status, dan ukuran piramida tersebut.



What is the synonym of the word "intact" in the text above?


  • Broken



  • Whole



  • Small



  • Old



  • New




Kunci jawaban: B


Pembahasan: Kata "intact" berarti utuh atau tidak rusak. Sinonim dari kata tersebut adalah "whole" yang juga berarti utuh atau lengkap.




Contoh Soal 2




Bacalah teks berikut dan jawablah pertanyaan nomor 6 sampai 10.


Masjid Sultan Suriansyah is a historical mosquE. Built 300 years ago, this building is the oldest mosque in South Kalimantan. The mosque is located in the North Kuin Village of Banjarmasin. It was built in the reign of Sultan Suriansyah known as Pangeran SamuderA. He was the first Banjarnese King who converted into Islam. This mosque was found on the bank of the Kuin River, near KampungKraton, which was destroyed by the Dutch colonial. The construction of Masjid Sultan Suriansyah was uniquE. The roof is layered. It took the Banjars past architecture before Islam came. Different from any other old mosques in Banjar, the mihrab has its own roof, separated from the main building.



What is the type of the text above?


  • Recount



  • Narrative



  • Procedure



  • Descriptive



  • Report




Kunci jawaban: D


Pembahasan: Teks di atas adalah descriptive text karena memberikan informasi tentang masjid Sultan Suriansyah secara rinci dan spesifik.



What is the purpose of the text above?


  • To entertain the readers with a story about the mosque.



  • To persuade the readers to visit the mosque.



  • To explain how the mosque was built.



  • To describe the features of the mosque.



  • To inform the readers about the history of the mosque.




Kunci jawaban: D


Pembahasan: Tujuan teks di atas adalah untuk mendeskripsikan ciri-ciri masjid tersebut, seperti usia, lokasi, pembangun, dan arsitekturnya.



What is the identification part of the text above?


  • Masjid Sultan Suriansyah is a historical mosquE. Built 300 years ago, this building is the oldest mosque in South Kalimantan.